Klieven van de tongriem

Het kan zijn dat je verloskundige of een andere zorgverlener je er op attent heeft gemaakt dat je kindje een korte tongriem heeft. Hieronder zullen we je uitleggen wat dat betekent en wat daar aan gedaan kan worden. Daniëlle de Louw is geschoold om deze handeling uit te voeren. Je kunt hiervoor altijd (telefonisch) contact met ons opnemen, ook als je elders onder zorg bent geweest. 

Wat is een te korte tongriem?

Van een te korte tongriem is sprake wanneer de tong niet goed kan bewegen doordat het tongriempje te strak is, te kort of te ver naar de tongpunt doorloopt (ankyloglossia). De tong kan daardoor een V-vorm krijgen bij uitsteken, ook kan er een spleetje zichtbaar zijn of krijgt de tong een soort hartvorm. Een kindje kan daardoor soms de tong niet verder uitsteken dan 1 à 2 mm voorbij de onderste kaak. Het komt voor bij 1-5% van de pasgeborenen, het is erfelijk en bij 40-50% van de kindjes met een te korte tongriem komt het ook in de familie voor.

Problemen bij een te korte tongriem

Problemen bij te korte tongriem Doordat de tong minder goed kan bewegen en soms de tepel of speen minder goed kan omvatten, kan een kindje onrustig drinken en bijvoorbeeld vaker de tepel of speen loslaten, erg lang over de voeding doen of de tepel niet ver genoeg naar binnen zuigen. Ongeveer 15% van de kinderen met een te korte tongriem ondervindt hiervan geen problemen. Bij 75% van de kinderen die borstvoeding krijgen is er sprake van problemen bij het aanleggen. Gevolg daarvan is: pijnlijke tepels en tepelkloven, vaak voeden, onrust door loslaten, weigeren te drinken, luidruchtig/slordig drinken met klakkend geluid.

Niet effectief drinken van je kindje kan tot gevolg hebben: stuwing of juist te weinig melk, gewichtsafname of onvoldoende groei (kan ook later na de kraamtijd optreden), pijn tijdens/na het voeden, borstontsteking, vaak en/of lang voeden, vermoeidheid en frustratie bij moeder en kind, eerder dan gewenst stoppen met borstvoeding.

Op latere leeftijd kan een te korte tongriem/niet goed bewegen van de tong de oorzaak zijn van problemen bij: spraakontwikkeling/articuleren (71% moeite met T, Z, S, N, Th, L), mondhygiëne, ijsjes likken, blaasinstrument bespelen en tongzoenen. Dit alles kan ook sociale (pesten)of cosmetische gevolgen hebben

Behandeling

De behandeling bestaat uit een paar mm inknippen van het vlies onder de tong (frenotomie). Het kan al binnen een paar dagen na de geboorte gedaan worden. Het vlies is dan meestal nog dun. Omdat er geen zenuwen in zitten is het pijnloos en hoeft het niet verdoofd te worden. Een assistent (bijvoorbeeld de kraamverzorgster) houdt het hoofdje en mogelijk armpjes vast. Een kindje vindt het vasthouden van het hoofdje en openhouden van de mond vaak wel vervelend, soms wordt hij even in een doek gewikkeld als hij onrustig is. Met een lepeltje (sleufsonde) wordt de tong omhoog gehouden om het tongriempje goed zichtbaar te houden, met een schaartje wordt de tongriem 1-2 mm in geknipt. Soms scheurt het vanzelf iets verder als het kind de tong flink beweegt, dit is geen probleem; het kan niet té ver doorscheuren. De ingreep is meestal binnen een minuut klaar.

Bij een kind ouder dan één jaar en volwassenen is het vlies soms wat dikker en is de ingreep vervelender in verband met bewustzijn ervan. De ingreep (frenuloplastiek) vindt dan meestal plaats onder lokale verdoving of narcose door een KNO-arts in het ziekenhuis. Het is voor ouders een afweging om te laten knippen, afhankelijk van de problemen of te verwachten problemen op latere leeftijd.

Daniëlle is als verloskundige geschoold in het klieven van de tongriem bij kindjes tot 3 maanden. Doordat zij deze behandeling al vaak uitgevoerd heeft, is zij ook bekwaam. Het klieven is officieel volgens de wet een voorbehouden handeling waar alleen een arts voor bevoegd is.

Kosten
De kosten van de behandeling zijn €75 (cliënten van Elle! ontvangen €25 korting), je ontvang hiervoor van ons een factuur. In de meeste gevallen krijg je dit vergoed van de zorgverzekeraar. 

Mocht je een behandeling overwegen is het belangrijk dat je eerste onze informatiefolder leest, zodat je de voor en nadelen van de behandeling kunt afwegen. Klik hier om de informatiefolder te lezen. 

Aanvragen behandeling

Via onderstaand formulier kun je een consult aanvragen. Wanneer je dit consult aanvraagt, betekent dit nog niet direct dat er ook behandeld gaat worden. Daniëlle gaat de situatie eerst in kaart brengen en geeft meer informatie over een eventuele behandeling. Daarna beslis je pas of je wilt dat je kindje behandeld wordt.

De code klopt helaas niet, probeer het nogmaals.

Alle velden met een * moeten ingevuld worden voordat het formulier verzonden kan worden.