Nood-anticonceptie

Het overkomt veel vrouwen: opeens ontdek je dat je zonder goede bescherming seks hebt gehad. Je bent (twee dagen) de pil vergeten, het condoom is gescheurd of je hebt spontaan seks gehad zonder anticonceptiemiddel. Wat kun je doen?
Gelukkig zijn er diverse methodes om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. 

Het belangrijkste is dat je direct actie onderneemt!


Koperspiraal of morning-afterpil?

Als je noodanticonceptie nodig hebt kun je kiezen uit het slikken van een pil of het plaatsen van een (koper) spiraaltje. 

Morning-afterpil
De morning-afterpil is een pil die je zo snel mogelijk inneemt, nadat je onbeschermde seks hebt gehad. De pil stelt de eisprong uit, waardoor er geen bevruchting kan plaatsvinden. Hoe sneller je de pil inneemt, hoe beter. Het liefst binnen 12 uur, maar minimaal binnen 5 dagen. Deze kun je zonder recept halen bij de drogist of apotheek. De kans op een zwangerschap is 1,6-2,6% na het slikken van de pil. 

Koperspiraal
De koperspiraal moet binnen 5 dagen (120 uur) na onveilig vrijen worden geplaatst. Het koper van de spiraal ‘verlamt’ de zaadcellen, waardoor die niet in staat zijn een eicel te bevruchten. Ook verandert het baarmoederslijmvlies, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand. De kans dat je na het plaatsen van een koperspiraaltje (binnen 5 dagen) toch zwanger wordt is 0,09%.

De koperspiraal kan ook als gewone anticonceptie worden gebruikt. Als je daarvoor kiest kan je het spiraaltje gewoon laten zitten en blijf je beschermd tegen zwangerschap. Wil je dat niet, laat dan het spiraaltje pas na je eerstvolgende menstruatie verwijderen.