Elle! voor
Gambia

Dagelijks staan we met alle liefde en plezier klaar voor alle vrouwen in de regio. Maar daarnaast dragen wij ook de geboortezorg in Gambia een warm hart toe.

Op veel plaatsen wordt in Gambia nog op een lemen vloertje en een vies stromatras bevallen. Gambia is een van de vijf armste landen in Afrika. 1 op de 5 kinderen overlijdt daar voor het vijfde levensjaar. 

Dit zijn cijfers die  wij ons hier in Nederland niet kunnen voorstellen. Daarom steunen wij Maja Verhoeven die al jaren probeert de moeder en kind zorg in Gambia te verbeteren. 

Het project van Maja

Twee keer per jaar reist Maja naar Gambia en probeert zij daar verbeteringen aan te brengen in de moeder en kindzorg. Dit doet ze samen met Marie Joof, een Gambiaanse verloskundige. 

Marie Joof is supervisor van 18 lokale vroedvrouwen en 15 village health workers. Zij werken in een soort EHBOpost in afgelegen gebieden, ver van een ziekenhuis. Maja voorziet hen van medische spullen zoals kraammatrasjes, handschoenen desinfectans, handschoenen en verbandmiddelen. Deze goederen worden door collega's van Lunavi kraamzorg en verloskundigenpraktijken ingezameld. 

Op veel plaatsen in Gambia bevallen vrouwen nog op een lemen vloertje en een vies stromatras. Daarom heeft zij in de loop der jaren, in deze afgelegen gebieden, een aantal “bevallingshuisjes” gebouwd. Simpele huisjes, maar wel met tegels op de vloer, zodat alles goed schoon te houden is. Samen met de medische materialen is dit een hele vooruitgang.

Het grootste project de afgelopen jaren was het bouwen van een bevallingskliniek in Tanji. Een kliniek ver van alle ziekenhuizen vandaan. Hier komen ieder jaar ongeveer 250 vrouwen om te bevallen. De kliniek staat onder leiding van Jahaddy. Samen met haar dochter Adama, ondersteunen zij de vrouwen om hun kindje ter wereld te brengen.


Hoe helpen wij mee?

Om Maja's project onder de aandacht te brengen hebben wij de website www.majaingambia.nl gemaakt en dragen wij hiervoor de jaarlijkse kosten. 

Per pretecho doneren wij €1 aan het project in Gambia. Ook verzamelen wij niet gebruikte spullen uit het kraampakket.


Help je mee?

Kleding

Heb je (zomer)kleding over. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Ook positiekleding is erg welkom.

 

Kraampakket

In Nederland ontvangt iedere zwangere vrouw een kraampakket. Bevalt ze in het ziekenhuis dan blijven hier heel veel spullen van over.

Lever deze spullen bij ons in en wij verschepen ze naar Gambia.

Kleding

In Gambia kunnen kinderen een jaar naar school voor €100,- Door een kindje te sponsoren help je hem of haar aan een goede toekomst. 

Geld

Natuurlijk is er ook geld nodig om de spullen te verschepen, bevalhuisjes te bouwen, medicatie te kopen en eten te kopen. 

Alle beetjes helpen, je vindt donatieboxen in onze wachtkamer.