Bevalling

Eindelijk breekt het moment van de bevalling en dus de geboorte van jullie kindje aan. Leuk, bijzonder, maar ook spannend!

Bevallen kun je niet leren en elke vrouw ervaart dit op een andere manier. Misschien zie je er heel erg tegen op of kijk je er juist naar uit. Dat is voor iedereen anders. Een goede voorbereiding is sowieso erg belangrijk.

 Om je te helpen met de voorbereiding, biedt Elle! Vrouw & Geboortezorg je:

  • Betrouwbare informatie via onze app.
  • Een informatieavond over de bevalling (Inschrijven? Klik hier)
  • Een huisbezoek tussen de 32 en 36 weken (in principe alleen bij zwangere en hun partner die hun eerste kindje verwachten. Ben je zwanger van je tweede of derde kindje maar wil je dit huisbezoek toch graag, geef het gerust aan). In dat huisbezoek zullen we de bevalling uitgebreid bespreken.
  • Jullie mogen altijd gebruik maken van een geboorteplan om je voor te bereiden.
  • Verschillende zwangerschapscursussen (Zie hiervoor #ellevoorjou)

Als je angstig bent voor de bevalling, bespreek dit dan met ons. Juist dan is een goede voorbereiding extra belangrijk. Wij willen jullie graag persoonlijk en professioneel begeleiden en luisteren naar jullie wensen tijdens dit bijzondere moment!

PLAATS VAN BEVALLEN
Het is normaal om tussen de 37 en 42 weken te bevallen. Bij een gezonde zwangerschap mag je dan zelf kiezen waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. In beide gevallen beval je onder onze begeleiding met assistentie van de kraamverzorgster. Als je in het ziekenhuis wilt bevallen gaan we met je mee naar het ziekenhuis. Je kunt naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), maar we begeleiden ook bevallingen in het Elizabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ).

Het maakt ons niet uit waar je bevalt of wanneer jullie eraan toe zijn om een keuze te maken, wij vinden het belangrijk dat jij, in samenspraak met je partner, een plaats kiest waar je je prettig voelt en vertrouwt voelt. Zo beval je immers het best!

Omgaan met de weeën

Wij geloven dat de bevalling een natuurlijk proces is waarbij je zo min mogelijk interventies moet doen. De natuur doet zijn werk wel. Iedere vrouw gaat op haar eigen manier om met de weeën. En de ervaring van pijn is voor iedere vrouw anders.

Het is belangrijk dat dat je personen om je heen hebt die je vertrouwt. Zo kun je beter ontspannen, en reageert je lichaam door zelf pijnstillers te maken (endorfine). Indien je last hebt van de weeën zijn er verschillende dingen die we kunnen doen, zoals het opzoeken van warmte (kruik, douche of bad), massage en ademhalingsoefeningen. Ook kun je een andere houding aannemen. Mocht dit niet voldoende zijn is er altijd de mogelijkheid tot pijnstilling in het ziekenhuis.

Wanneer je in bad wilt bevallen kun je ook bij ons terecht voor het huren van een bad. Klik hier voor meer informatie.

Wij ondersteunen je graag tijdens je bevalling. Vanaf het moment dat je regelmatige weeën hebt bieden we continue ondersteuning (tenzij je iets anders wenst natuurlijk).