Spiraal plaatsen

Het spiraaltje is een van de vele vormen van anticonceptie. Steeds meer vrouwen kiezen voor een spiraaltje (Intra Uterine Device, IUD) als anticonceptiemiddel. Bij de keuze voor een anticonceptiemiddel spelen betrouwbaarheid, gebruiksgemak en kosten een rol. Er zijn twee varianten beschikbaar: een koper- en hormoonhoudende spiraal. 

Misschien vind je het laten plaatsen van een spiraaltje wel spannend, dan is het prettig om dit te laten doen bij iemand die er ruim ervaring mee heeft. Binnen onze praktijk zijn er meerdere verloskundigen gespecialiseerd in het plaatsen van spiralen. Voor de plaatsing nemen we ruim de tijd. Veel vrouwen zijn vaak wat zenuwachtig voor de plaatsing, maar de meesten zijn achteraf opgelucht en vonden het heel erg meevallen. Het voordeel is dat je na de plaatsing jarenlang beschermd bent en niet meer aan anticonceptie hoeft te denken.


Plaatsing

Ter voorbereiding op de plaatsing ontvang je van ons een persoonlijke inlogcode voor onze app. In deze app vind je alle belangrijke informatie en voorbereiding over de plaatsing.

De afspraak zelf duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Vóór de plaatsing doen we een inwendig onderzoek om de ligging van je baarmoeder te controleren. Vervolgens zullen we de spiraal plaatsen.

Na de plaatsing maken we een controle afspraak over 4 tot 6 weken om te kijken hoe het gaat en maken we een inwendige echo om te kijken of het spiraaltje goed in de baarmoeder zit.

Verwijderen spiraal
Je kunt ook bij ons terecht voor het verwijderen van je spiraal. Je krijgt na het verwijderen, indien gewenst, meteen informatie over een eventuele kinderwens en gezond zwanger worden.  Ook kun je direct een nieuw spiraaltje laten plaatsen of advies krijgen over andere anticonceptie.

Welk spiraaltje?
Wil je een spiraal laten plaatsen maar wil je nog advies over welk spiraal het beste bij jou past? Vraag dan eerst een anticonceptie adviesgesprek aan.