Spiraal controle

Volgens de meest recente richtlijnen is het niet nodig om standaard na een spiraalplaatsing een controle echo te maken. Indien je je spiraal bij Elle! Vrouw & Geboortezorg hebt laten plaatsen wordt een echoscopische nacontrole na zes weken standaard aangeboden. Na deze controle is het echoscopisch controleren, indien je geen klachten hebt en de touwtjes voelbaar zijn, niet meer nodig.

Wil je zelf, om wat voor reden dan ook, graag een echo om te controleren of je spiraal nog goed zit, dan kun je deze aanvragen. Ook als je huisarts je naar ons heeft verwezen voor een controle ben je bij ons van harte welkom!


ECHOSCOPIE

De spiraalcontrole vindt plaats via een inwendige echo waarbij beoordeeld wordt of de spiraal in de goede positie in de baarmoeder zit. Bij een inwendige echo bekijken we de baarmoeder vanuit de vagina middels een kleine echokop. Het laten verrichten van een inwendige echo is niet pijnlijk, maar kan wel oncomfortabel zijn. We zullen dit onderzoek in alle rust uitvoeren en rekening houden met eventuele angstklachten.

Tijdens de echo wordt enkel de positie van de spiraal beoordeeld, dit is geen echo om eventuele andere pathologie in de buikholte op te sporten. Bij klachten of bijzonderheden is het altijd zinvol om contact op te nemen met de eigen huisarts. Mocht de echo een opvallend beeld geven, dan zullen wij dit wel altijd vermelden aan je.


Direct aanmelden?